Samen eerlijk eten…….
Deze non-profit website onder beheer van de Raad van Kerken koppelt gezamenlijk eten aan geloofsverdieping en stimuleert het kopen van seizoens- regionale en fair-trade producten.
De site geeft recepten geïnspireerd door katholieke en protestantse tradities in het liturgisch jaar.
◊
ACTUEEL:
◊
06 – st.Nicolaas
13 – St.Lucia
◊
◊
◊
◊◊◊
Maatvoering
De hoeveelheden in de recepten zijn berekend op 8 personen tenzij het anders staat aangegeven. Dit met name voor eetgroepen waarvoor de gezamenlijke maaltijd aanleiding kan zijn tot verdieping en inspiratie.
Op de site is aandacht voor koken rond:
- het kerkelijk jaar, met recepten ook uit andere Europese landen en streek-tradities
- bijbelteksten en thema’s waarbij ook aandacht is voor de joodse en Arabische keuken
- seizoensproducten met het oog op duurzaamheid
Met duurzame recepten bedoelen we recepten:
- met groenten en vruchten die bij het seizoen passen en zo mogelijk vers uit de vollegrond in de eigen omgeving komen.
- met ingrediënten die, wanneer ze van buiten Europa komen, zoveel mogelijk via Fair Trade, natuurvoedingswinkels en wereldwinkels te verkrijgen zijn
- die zonder al te veel energie te bereiden zijn
- die sober en smakelijk zijn
We hopen dat de informatie ook voor al die mensen die zo zorgvuldig mogelijk met de aarde om willen gaan, in huislijke kring of daarbuiten, een handreiking en inspiratiebron mag zijn.
Er zullen regelmatig nieuwe recepten verschijnen.
Komt u gerust eens terug om nog meer inspiratie op te doen en om daarna opnieuw lekker te koken. Zo stuurt Br. Rangel Geerman ofm regelmatig nieuwe recepten van heerlijke gerechten die hij heeft klaargemaakt in de keuken van het klooster San Damiano in den Bosch. De recepten worden begeleid door teksten met uitleg over de symboliek.
In de rubriek ‘Culinaire boeken vol symboliek’ zijn nieuwe boekrecensies:
Eten met geweten
– Hein Stufkens
Proef en zie – een culinaire reis door de Bijbel
-Margaret Feinberg
Zoek de verschillen….:
Zalig Gebakken – Marian Geurtsen en Bep Willers-van Oostwaard
Zalig Zoet– Vanessa van Koppen